Voogdij: beter op tijd geregeld dan getouwtrek met je kinderen.


5

Er zijn van die dingen waar je liever niet over nadenkt. Die je het liefst, als struisvogelpolitiek, zo ver mogelijk weg stopt. Want het overkomt ons toch niet? Zoiets verschrikkelijks gaat ons niet gebeuren? Onze kinderen zullen toch niet opgroeien zonder ons…allebei?

Mijn eigen ervaring

Ik weet nog dat ik jong was, vrij jong, way back dus, dat mijn moeder mij een keer vertelde dat ik naar mijn oom en tante zou gaan, als mijn ouders iets zou overkomen. Ik kan het me nog zo goed herinneren. Tranen met tuiten heb ik gehuild. Hoe? Wat? Wanneer? Maar bovenal: waarom daar? Niets ten nadele van mijn oom en tante hoor, maar ze woonden ver weg, we hadden amper een band en wat moest ik, als dorpsmeisje in dat verre Gooi, op een andere school, met andere vriendinnen en in een heel ander gezin en een heel andere omgeving.

Zelf had ik natuurlijk legio ideeën. Mijn broer en zus konden wel voor me zorgen (ik ben nogal een nakomertje), ik wou naar opa en oma, naar mijn vriendinnetje en ga zo maar door. Maar mijn ouders kozen, begrijpelijk, voor familaire zekerheid in een gezin dat extra kinderen kon huisvesten en onderhouden. Gelukkig is het nooit nodig geweest.

En dan word je zelf moeder

Toen we zelf probeerden zwanger te raken en uiteindelijk kinderen kregen was het iets wat wel in mijn hoofd zat, maar wat ik onbewust heel ver had weggestopt. Want ik vond (en vind) niets enger dan er over nadenken wat er met mijn kinderen moet gebeuren als wij er niet meer zijn. Überhaupt begin ik spontaan te huilen als ik er aan denk dat mijn kinderen afscheid van mij (ons) moeten nemen en andersom. Hoe kan je namelijk als ouder leven met het idee dat je je kind niet zal zien opgroeien en hoe kan je in hun ogen vol verdriet kijken. Niets lijkt mij ondraaglijker dan dat. 

Maar uiteindelijk besloten we dat we toch wel degelijk een keus zouden moeten maken. Want ook al is de kans dat wij allebei tegelijk sterven een stuk kleiner dan dat een van ons gaat (waar gelukkig ook geen aanwijzingen voor zijn😅), als controlefreak dek ik me graag in.

Hoe kies je de juiste voogd?

Maar welke keus maak je dan? Waar houd je rekening mee en wat is doorslaggevend? Dat laatste kan je als ouder(s) alleen zelf beslissen. Het is een gevoelskwestie. Hieronder wel een aantal punten waar wij rekening mee hebben gehouden toen we onze keus maakten.  (Ik praat hieronder even over kinderen, in meervoud, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor één kind)

*Laat je je keuze afhangen van financiën? Kortom, wil je dat diegene die de voogdij over jouw kinderen krijgt beschikt over voldoende geld. Eén of meerdere extra kinderen in een gezin kosten natuurlijk verschrikkelijk veel geld. Niet alleen voor kleding en voedsel maar later ook voor onderwijs. 

*Vind je het belangrijk dat de voogd uit de familiekring komt of geef je de voorkeur aan naaste vrienden. Bij deze keus let je dus niet alleen op familieband, maar ook op de band die je kinderen met iemand hebben. In veel gezinnen is het zo dat vrienden vaker worden gezien dan familieleden. Ook omdat familieleden zich vaker verspreiden over het land en vrienden vaker bij elkaar in de buurt wonen.

*Kijk je naar de mogelijkheid voor onderwijs en ontwikkeling. Wil je dat je kinderen later gaat studeren? Dan is het belangrijk om te kijken wie daar het meest open voor staat, ervaring mee heeft, maar….ook hier zijn dan vaak financiële middelen voor nodig. 

*Vind je het belangrijk dat je kinderen opgroeien in hun eigen omgeving. Wil je dat je kind(eren) naar hun eigen school kunnen blijven gaan en bij hun vriendjes blijven wonen.*Zijn er andere kinderen in het gezin waar jouw kinderen komen. Is er dan voldoende aandacht voor ze? Hoe zit het met het leeftijdsverschil en kunnen de kinderen goed met elkaar opschieten?

*Kies je voor grootouders? Hoe oud zijn ze dan? Je wilt niet dat je kinderen over een paar jaar weer afscheid moeten nemen. Natuurlijk heb je bij niemand de garantie op een lang en gelukkig leven, maar leeftijd is toch wel een dingetje. 

*Als laatste, maar zeer zeker niet de minste, wie kan je kinderen liefde geven zoals je dat zelf ook doet. Ben je een knuffelgezin? Wie heeft dat ook en zal die lijn voortzetten. Of zijn jullie juist afstandelijk en wil je dat dit voor je kinderen zo zal blijven.

Voldoen aan alle bovenstaande eisen? 

Heb je iemand die aan alle bovenstaande eisen voldoet?. Gefeliciteerd…ik ben jaloers. In onze zoektocht hebben we namelijk gemerkt dat dit een flinke hindernis is. Het is moeilijk om iemand te vinden die aan al je eisen voldoet én die dan ook nog voor je kinderen wil en kan zorgen. Want hoe gek je ook op diegene bent die je als voogd vraagt…je bent het zelf niet en in je eigen ogen zijn alleen jullie als ouders geschikt om voor jullie eigen kinderen te zorgen. Tenminste, zo hebben wij het wel ervaren. Dan heb je natuurlijk ook nog het punt dat je allebei misschien een andere voorkeur hebt….

Vastleggen van je keus

Als je uiteindelijk je keus hebt gemaakt is het wel belangrijk om je keus te registeren. Wij hebben ervoor gekozen om dit bij de notaris te doen, maar je kan ook een aantekening laten maken in het gezagsregister. Meer informatie vind je hier

Onze keus

Natuurlijk hebben wij ook alle verschillende eisen doorgelopen, meerdere malen, heen en weer, op en neer. Voors en tegens tegen elkaar afgestreept, maar uiteindelijk merkten we dat we ons eisenlijstje eigenlijk heel erg konden inkorten…. we vonden twee dingen heel erg belangrijk. 1: iemand die net zoveel liefde, ‘knuffeligheid’ en warmte aan de kinderen geeft als wij en 2: iemand die qua opvoeding op dezelfde lijn zit…. 

Uiteindelijk is de keus gevallen op mijn broer en zijn gezin. Hoewel ze ver weg wonen en dat ook gelijk het grootste nadeel is, weten we zeker dat ze Roos en Pim in onze lijn zullen opvoeden. Dat doen ze nu ook al met hun kinderen. Liefde zal er ten overvloede stromen…. daar maken we ons geen moment zorgen om. We zijn ook dankbaar dat zij dit willen doen.

IMG-20131201-WA0011


Nu hopen dat het nooit maar dan ook nooit nodig zal zijn.

Hebben jullie de voogdij geregeld?


liefs-annemarel
5