Mama…wil je me in slaap zingen?


4

Ik kan me nog goed herinneren dat ik, als klein meisje, vaak door mijn moeder getroost werd met een liedje. Op schoot op of haar arm luisterde ik dan naar de kalmerende werking van haar stem.

Dezelfde lijn heb ik doorgezet met mijn kinderen. Toen Roos nog in het ziekenhuis lag was ik uren voor haar aan het zingen, terwijl ik mijn hand op haar hoofdje legde in de couveuse of tijdens het kangoeroeën. Tijdens de verzorging zongen de zusters of artsen lief mee… De constante cadans van de rustige liedjes, in combinatie met mijn stem, maakten haar rustig….en mij misschien ook wel.

Ook in de jaren daarna en na de geboorte van Pim, tijdens het vele ziek zijn en de slapeloze nachten, zong ik uren en uren en uren. Van kinderliedjes tot catchy hits. Alles komt hier in huis aan bod. Regelmatig vraagt Roos of ik haar wil wiegen en dan een liedje voor haar wil zingen. Het helpt haar om rustig te worden in haar hoofd.  Soms lukte het me zelfs om mijzelf in slaap te zingen. Een hele prestatie, al zeg ik het zelf.


Maar weten jullie dat zingen met kinderen heel goed voor ze is?

Zingen betekent voor een kind namelijk niet alleen persoonlijk contact (al dan niet 1 op 1), aandacht en troost, maar er zijn meer redenen waarom het goed is om met je kind te zingen:

-Zingen zorgt ervoor dat je kindje zich leert focussen. Het moet luisteren naar jou, de melodie, de tekst. Op deze manier leert een kind zijn aandacht bij één onderwerp te houden

-Zingen bevat basiselementen voor de taalvorming bij een kind. Vaak zijn liedjes gemaakt op rijm en hebben ze een specifieke intonatie. Maar ook het ritme en de melodie bevorderen de taalontwikkeling bij je kind.-Ook stimuleert zingen het bewegen. Zang, melodie en bewegen zijn nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak horen bij kinderliedjes leuke bewegingen zoals klappen en het uitbeelden van de woorden met gebaren. Dit helpt ook nog eens om het geheugen van je kindje te trainen.

-Zingen in groepsverband geeft je kindje het gevoel dat hij of zij erbij hoort. Het schept een band. Kinderen leren zo emoties, zoals vreugde en verdriet, te delen

-En als laatste geeft het je kindje een vast ritme en structuur. Zingen voor het eten, voor het slapen, tijdens het tandenpoetsen enzovoort enzovoort. Het zorgt ervoor dat het dagelijkse leven van een, met name klein kind, overzichtelijker wordt.En weet je wat het fijne is…. je kindje heeft geen boodschap aan jouw zangkwaliteiten! Het samen zingen en het delen van liefde is genoeg!

Zing jij samen met je kindje(s)?

4