Genderneutraal opvoeden?


12

“Nou zeg, jij bent wel heel genderneutraal! Ik laat mijn zoon echt niet met een pop spelen hoor.”

Een meisjespop

Ik sta in een speelgoedwinkel. Pim heeft op de poppenafdeling een meisjespop uit het schap gepakt. Beretrots stapt hij er mee rond: “kijk mama, pop pop pop!”. “Vind je hem mooi?”, vraag ik, “je mag hem wel hebben.” Naast me staat een vrouw met een zoontje van een maand of 11 in een kinderwagen. Stoer manneke om te zien. Hippe look, opgeschoren kapsel, mooie sneakertjes. “Wauw”, zegt ze, “jij bent echt wel genderneutraal. Ik laat hem (wijzend op haar zoontje) écht niet met poppen spelen. Alleen met stoer speelgoed!” Ik heb niet eens fatsoenlijk geantwoord geloof ik. Zó verbaasd was ik. Uiteindelijk koos Pim ander speelgoed uit. Maar als hij de pop had gekozen, was dat méér dan prima geweest.


IMAG2090_crop_703x685

Genderneutraal

Genderneutraal …Om heel eerlijk te zijn moest ik even nadenken over de term in combinatie met mijn zoon. Natuurlijk kende ik de term wel, maar niet als het gaat over een tweejarig jongetje die heel trots is op een mooie pop. Ik bedoel; wat is daar nou mis mee? Waarom zou zijn zus wel met poppen mogen spelen en hij niet? Hij vond de pop gewoon mooi! Om wat voor reden dan ook. Is dat nou genderneutraal? Omdat ik  niet stigmatiserend ben in het toedichten van speelgoed naar geslacht? Kinderen leren spelenderwijs toch? Dus leren ze ook spelenderwijs ontdekken waar hun voorkeur ligt lijkt me. Ik schreef al eerder over speelgoed in ‘Speelgoed top 10 of twee keer top 5Genderneutraal opvoeden

Het hield me bezig. Het hele genderneutraal-verhaal. Dus ben ik me er eens even in gaan verdiepen en was verbaasd over de grote hoeveelheid websites die hierover te vinden zijn. Schijnbaar zijn wij ook genderneutraal aan het opvoeden, want ook wij laten de stereotypering van ‘jongensdingen’ en ‘meisjesdingen’ los. Het is ons om het even of Roos een jurk of stoere spijkerbroek met dito trui draagt. Het kan ons niet schelen dat ze haar hele leven al liever met constructiemateriaal speelt dan met Barbies. Ik laat Roos rustig Pim zijn nageltjes lakken als hij dat leuk vindt en als Pim straks in een mooie prinsessenjurk wil spelen, wie ben ik dan om hem te zeggen dat dat niet mag? We hebben totaal geen behoefte om onze kinderen op te zadelen met stereotype beelden en ze zo een mening over bepaald speelgoed op te leggen. Dat mogen ze zelf ervaren. 

IMG-20170112-WA0002


Zijn wij nu uniek?

Is dat nou zo bijzonder, dat genderneutraal? Zijn wij nu uniek? Nee dat denk ik niet. Een korte rondvraag (nee ik heb er geen studie aan gewijd, dit is dus alleen representatief voor mijn omgeving) leerde mij dat het merendeel van mijn vriendinnen en kennissen er net zo over denkt. Wat me wel opviel was dat het vooral de vrouwen waren die meer genderneutraal waren dan de mannen en dan met name als het om zoons gaat. Mannen schijnen het toch lastig te vinden als hun zoon in een jurk loopt of zijn nagels lakt…. Maar…gelukkig zijn er ook papa’s die gewoon vrolijk mee doen! 

Hoe genderneutraal voeden jullie op? 

12